s11

Održan seminar „Pospešivanje zapošljivosti mladih Romkinja i Roma”

Seminar „Pospešivanje zapošljivosti mladih Romkinja i Roma”, u organizaciji Fonda za obrazovanje Roma, održan je od 8 – 12. jula u Vrnjačkoj banji. Više od 20 mladih osoba romske nacionalnosti imalo je priliku da razmeni svoja iskustva i razgovara sa stručnjacima sa tržišta rada i tako dobije korisne savete u vezi sa profesionalnom orijentacijom i budućom karijerom.


Foto: Leste

Trodnevno druženje otvorili su predstavnici Fonda za obrazovanje Roma, Centra za menadžment i Škole stranih jezika „Eurotranslate”, gospodin Adi Sinani, Marko Špiler i gospođa Ivana Đurić, koji su istakli značaj ovog seminara za sve mlade korisnike koji se probijaju na tržištu rada.

Svoja iskustva i znanja sa mladim Romkinjama i Romima podelili su Darko Marjanović, predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje, Marko Vučetić, predstavnik kompanije Infostud, Ivana Đurić iz škole stranih jezika „Eurotranslate” i Ivan Janković, predstavnik kompanije IKEA.

Tokom trajanja seminara učesnici su, zajedno sa predavačima, obrađivali teme poput uspešnog savladavanja promena na tržištu rada, potreba korisnika u procesu pospešivanja zapošljivosti, ali i savladavanja novih veština koje su potrebne za lakše zapošljavanje.

Najviše pažnje je privuklo karijerno savetovanje i profesionalna orijentacija, gde su učesnici, kroz aktivne diskusije i grupni rad, imali priliku da direktno od stručnjaka za zapošljavanje dobiju dragocene savete kako da prilagode svoje stečene veštine i obrazovanje potrebama zapošljavanja.

Marko Vučetić, predstavnik kompanije Infostud, izjavio je da se na osnovu održanog seminara jasno može videti da su mladi Romi napredovali i da će brže doći do posla.

„Jednostavno su bolji i vidljiviji na tržištu rada. Očekujem da se u narednom periodu posveti pažnja mladim Romima i da ćemo svi zajedno doprinositi ojačanju ove osetljive grupe”, istakao je Vučetić.

Ivan Janković, predstavnik kompanije IKEA, bio je pozitivno iznenađen održanim seminarom.

„Učesnici su na najbolji način izložili svoja pitanja i imao sam izuzetne uvide danas koje mogu da odnesem sa sobom i da podelim sa svojim timom, da probamo da unapredimo saradnju u budućnosti”, rekao je on.

Pozitivne utiske sa seminara poneli su i sami učesnici:

„Obrazovanje Roma je značajna stvar koja doprinosi kvalitetnijem životu pojedinca, kao i njegove porodice, a samim tim i prihvaćenosti u društvu. Svojim prijateljima bih poručila da iskoriste šansu koja im se trenutno pruža i da se na taj način što bolje pozicioniraju na tržištu rada”, istakle su učesnice seminara i korisnice programa zapošljavanja Jovana Durmišević i Marina Sinanović.

Fond za obrazovanje Roma će tokom leta organizovati još jedan, sličan, seminar, zbog velikog interesovanja i odziva učesnika, kao i sveukupne korisnosti ovakvog vida pružanja podrške, što su vidljivi rezultati zalaganja Fondacije u okviru projekta „Pospešivanja zapošljivosti mladih Romkinja i Roma”.

Projekat se sprovodi uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje koji implementira Nemačka razvojna banka u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *