MGF1

Koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije u razgovoru sa mladim Romima i Romkinjama

Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma je danas ugostilo koordinatorku za romsku politiku Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo, predstavnicu Evropske komisije Chloe Berger, menadžerku projekta pri Delegaciji Evropske Unije u Srbiji Mirjanu Maksimović i menadžerku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Draganu Jovanović Arijas.

Koordinatorka za romsku polituku Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo je izrazila želju da sa mladim Romima i Romkinjama, koji su korisnici nekog od programa Fonda za obrazovanje Roma, razgovara o njihovim iskustvima tokom procesa obrazovanja, izazovima sa kojima su se suočavali pri traženju prvog posla, stereotipima i predrasudama sa kojima su se susretali ili sa kojima se i dalje susreću, na koji način prevazilaze izazove na koje nailaze i koji su ima planovi za budućnost. Desetoro mladih Roma i Romkinja, iz različitih gradova Srbije, prisustvovalo je sastanku i opisalo svoja iskustva.

Monika Ajvazović je završila osnovne akademske studije na Fakultetu političkih nauka, smer socijalni rad i socijalna politika, a tokom studija je bila stipendistkinja RMUSP programa. Ona je navela da joj je veoma značio program stažiranja Predstavništva fonda za obrazovanje Roma i istakla važnost takvog i sličnih programa koji mladim Romima i Romkinjama pružaju priliku za usavršavanje. Sa druge strane, postavila je pitanje održivosti takvih aktivnosti: „Šta kada se takvi programi završe? Ja ću stažiranje završiti, steći ću licencu socijalnog radnika, ali ću vrlo teško naći zaposlenje, a želim da radim isključivo u toj struci za koju sam se obrazovala.“

Milan Nikolić je završio master akademske studije na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a od 2017. godine je i zaposlen u državnom organu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kao mlađi savetnik u sektoru za zaštitu ravnopravnosti pri odeljenju za postupanje po pritužbama. Tokom studija je takođe bio stipendista RMUSP programa, a na ovom sastanku je istakao nepovoljan položaj romske zajednice u Srbiji: „Veoma je teško govoriti o izazovima sa kojima se mi, mladi Romi i Romkinje, suočavamo, znajući da romske porodice u Srbiji nemaju krov nad glavom i osnovne uslove za život. Teško je govoriti o bilo kakvoj inkluziji i društvenom napretku, a da ne počnemo od toga – najosnovnijih ljudskih potreba.“

Koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo se mladim Romima i Romkinjama zahvalila na ispričanim iskustvima i zapažanjima. Dodala je da je izuzetno važno to što kontinuirano rade na sebi i svom profesionalnom razvoju, jer je to jedan od načina za unapređivanje položaja celokupne romske zajednice.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *