Robert Kasumović (30 godina)

Robert Kasumović (30 godina)

„Obrazovanje je veoma bitno. Ne smatram da će onaj koji je obrazovan sigurno živeti bolje, ali će sigurno imati mogućnost za bolji život.“

Robert je po struci magistar farmacije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu. Trenutno obavlja pripravnički staž u apoteci, u okviru projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja – faza 2“. Član je nevladine organizacije „Forum Roma Srbije“ i redakcije portala Mašina. Pored svega navedenog, Robert se bavi sportom, ali i muzikom – ima svoj bend.

„Najvažnija je organizacija vremena i sve može da se postigne. Ljudi vreme troše na neke stvari na koje ja ne trošim, na primer, nikada ne spavam tokom dana. Naravno, sve zavisi i od toga koliko su nekoj osobi važne te stvari koje želi da postigne. Meni su oduvek bile veoma važne jer smatram da značajno određuju moju ličnost.“

Svoju profesiju Robert je pronašao u prirodnim naukama, međutim, kaže da ga je društvo u kom živimo navelo na to da se zainteresuje i za društvene teme. Uporedo sa studijama na Medicinskom fakultetu, Robert započinje i svoj angažman u redakciji, gde istražuje i piše o temama kao što su ekologija i manjinska prava. Takođe još kao student, Robert je uspevao da se posveti i radu u nevladinoj organizaciji, u kojoj se trenutno bavi pitanjem organizovanja sakupljača sekundarnih sirovina. Dodaje da tokom studija nije imao nikakvih poteškoća, posebno imajući u vidu da je od prve godine stipendista Fonda za obrazovanje Roma.

„Obrazovanje je veoma bitno. Ne smatram da će onaj koji je obrazovan sigurno živeti bolje, ali će sigurno imati mogućnost za bolji život. To znači da će imati mogućnost da pomogne svojim roditeljima. Znači da će bolje razumeti čitav svet i društvo oko sebe. Znači da će moći da doprinese tom društvu u kojem živi.“

Tokom studija je Robert najveću podršku imao od strane svojih roditelja. Ističe kako mu je upravo ta podrška bila najbitnija u obrazovnom procesu. Od njega i njegove sestre se očekivalo da će upisati fakultete, zapravo, podrazumevalo se. Takvo očekivanje roditelja je Roberta dodatno motivisalo, te planira da dalje nastavi svoje obrazovanje i prevaziđe sva očekivanja.

Pripravnički staž u okviru projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja – faza 2“, Robert završava za mesec dana i time ispunjava uslov za polaganje državnog ispita. Nakon sticanja licence, planira da se zaposli. Ono što bi Robert najviše želeo, jeste posao predavača u srednjoj školi ili na fakultetu.

„Svakome bih savetovao da radi ono što zaista voli, da se obrazuje u skladu sa svojim uverenjima i željama. Koliko god da situacija deluje teško, najvažnije je ostati dosledan sebi.

Naši donatori