welders-KG-e1568639065710

Judžin Hamil vozi bicikl za romsku decu Srbije

Judžin Hamil, osnivač humanitarne organizacije iz Irske „Sporting Hearts“ došao je u Srbiju sa ciljem da pređe biciklom 1000 km za tri dana, obiđe Srbiju, fotografiše predele i to sve sa ciljem da se podigne svest kod ljudi o poboljšanju kvaliteta života mnoge dece, pogotovo iz romskih zajednica, ali i kako bi prikupio sredstva za projekte koji će se mahom sprovoditi u Srbiji, uz podršku Fonda za obrazovanje Roma (REF).

Put traje od 19. do 21. jula, kada se završava na Adi Ciganliji, gde će u 16 časova biti upriličena svečanost dobrodošlice zbog završetka njegove „misije“.

„Organizaciju “Sporting Hearts” osnovao sam 2004. godine kao odgovor na ekonomsku i socijalnu krizu koju su izazvale sankcije i sukobi u Jugoslaviji. U sklopu naših projekata, do sada smo na stotine izbegle i romske dece vodili na putovanja širom Srbije. Pomogli smo i posebnoj grupi romske dece iz Koteža oko njihovog obrazovanja upisima na fakultete, stipendijama, knjigama, sportskom opremom, ali i putovanjima. Sada ja, u saradnji sa REF-om krećem na put dugačak 1000 km biciklom, kako bi se podigla svest o radu naše organizacije i prikupljanju sredstava za naše projekte. Iako nekom ovo može da izgleda kao mali projekat, kada se pogleda šira slika, ima potencijala da širom otvori vrata visokog obrazovanja i šireg izbora karijere, jer ovoj deci sve to izgleda kao daleki san, dostupan samo bogatim i privilegovanim, a ne bi smelo da bude tako. Zahvalio bih se REF-u na njihovoj pomoći i ohrabrenju od samog početka ove misije“, rekao je Judžin Hamil jutros, kada je sa Kalemegdana krenuo na svoj humani put.

Od 2007. godine traje saradnja organizacije „Sporting Hearts“ i Fonda za obrazovanje Roma. Finansirano je oko 100 stipendija za romsku decu iz naselja Kotež, upisivana su na fakultete, podržana su u završavanju mnogih kurseva za dodatno obrazovanje, obezbeđivani su udžbenici, školski pribor, odeća, obuća, ali i organizovana su mnoga putovanja po Srbiji. Sada već tradicionalne aktivnosti koje se održavaju svake godine u julu, jesu dva izleta u Srbiji.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je Južin Hamil danas u Beogradu u realizaciji svoje humanitarne misije. Fond za obrazovanje Roma godinama uspešno sarađuje sa njegovom organizacijom „Sporting Hearts“ i ova njegova biciklistička tura po Srbiji je samo jedan novi povod za naše zajedničko delovanje. Tu smo da dopunjujemo jedni druge, da pomognemo u sprovođenju kampanja, jer su nam vrlo često zajednički krajnji korisnici iz romske zajednice. Veoma je važno što je pomoć deci u fokusu ovog novog projekta Judžina Hamila, a upravo je cilj Fonda za obrazovanje Roma da doprinese smanjenju jaza između rezultata obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva, kroz primenu različitih strategija i programa“, rekla je Nataša Kočić-Rakočević, programska menadžerka Fonda za obrazovanje Roma.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *