28. decembra, 2022

Konferencija povodom obeležavanja 15 godina Mentorskog programa podrške učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

Konferencija povodom obeležavanja 15 godina Mentorskog programa podrške učenicima srednjih škola romske nacionalnosti, u Fondaciji za obrazovanje Roma, održana je 21. decembra 2022. godine u Beogradu.
Događaj je okupio preko 90 učesnika i učesnica iz cele Srbije, mentore i mentorke, predstavnike institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem sa posebnim fokusom na strategije obrazovanja Roma, kao i prijatelje i saradnike Fondacije.
Konferenciju su uvodnim obraćanjem otvorili direktor Fondacije za obrazovanje Roma, Redjepali Chupi, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, i pomoćnica Ministra obrazovanja Republike Srbije, Elma Elfić Zukorlić. Govornici su istakli važnost afirmativnih mera za obrazovanje Roma u Srbiji, kao i potrebu za daljim razvijanjem programa podrške mladim Romima, koja treba da postoji na svim nivoima, od predškolskog do visokog obrazovanja.
Direktor Fondacije za obrazovanje Roma, Redžepali Čupi, posebno se zahvalio mentorima i mentorkama koji su poslednjih 15 godina pružali svoju podršku Romima srednjoškolcima širom Srbije.
U nastavku konferencije, tokom 3 panel diskusije, razgovaralo se o doprinosu Mentorskog programa u srednjoškolskom obrazovanju Roma, impresivnim rezultatima mentorstva i daljim preporukama za razvoj programa.
Na panel diskusiji – Institucionalizacija Mentorskog programa – najavljene su strategije za uključenje mentorstva, po modelu koji je Fondacija za obrazovanje Roma razvijala poslednjih 15 godina, u obrazovni sistem Republike Srbije.
Mentorski program kontinuirano traje od 2007. godine i do sada je kroz ovaj program prošlo preko 300 mentora/ki a podršku je dobilo više od 2.500 mladih Roma.
Projekat „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza II“, čiji je nosilac FOR, finansiran je kroz program Nemačke finansijske saradnje, a implementiran od strane Nemačke razvojne banke KfW, u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Naši donatori