28. decembra, 2022

Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma: upoznavanje, povezivanje, razmena iskustava”

Fondacija za obrazovanje Roma realizovala je događaj “Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma: upoznavanje, povezivanje, razmena iskustava”, 8. decembra 2022. u sali Karbon, na teritoriji Beograda. Preko 70 mladih Roma i Romkinja iz cele Srbije imalo je priliku da razmeni iskustva i prodiskutuje o izazovima i mogućnostima zapošljavanja u Srbiji.
Događaj je otvorio direktor Fondacije za obrazovanje Roma, Redjepali Chupi, kome su se na prvom panelu pridružili Milan Nikolić, savetnik Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Darko Marjanović ispred Nacionalne službe za zapošljavanje.
Panelisti su napravili kratak osvrt na dosadašnju saradnju i kratku retrospektivu podrške pospešivanja zapošljivosti mladih Roma, koje je Fondacija za obrazovanje Roma sprovela uz pomoć partnerskih organizacija i institucija.
Nakon kraćeg osvrta na primere uspešnih priča, panelistkinja Anđela Jovičić i panelisti Miroslav Stanojević, Stanoje Simić i Stefan Živković, podelili su svoja iskustva prilikom stažiranja kod poslodavaca iz javnog, privatnog i civilnog sektora.
Od 2016. godine, program je podržan kroz projekat „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza II“, čiji je nosilac Fondacija za obrazovanje Roma, finansiran kroz program Nemačke finansijske saradnje, a implementiran od strane Nemačke razvojne banke KfW, u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Naši donatori