29. novembar, 2019

Radionica „Upoznajte IT sektor“

Radionica „Upoznajte IT sektor“

Trideset mladih Roma i Romkinja je danas učestvovalo u radionici „Upoznajte IT sektor“ održanoj u Beogradu, sa ciljem informisanja mladih Roma i Romkinja o prilikama za dodatno edukovanje i zapošljavanje u IT sektoru.

Predstavnici IT kompanija i obrazovnih institucija koji su se obratili učesnicima i učesnicama i informisali ih o mogućnostima koje im se pružaju u IT sektoru bili su: Slađana Jelušić (Nacionalna služba za zapošljavanje), Srđan Tomašević (direktor kompanije LESTE – specijalizovane u oblastima onlajn edukacije, savetovanja i digitalizacije poslovanja), Nikola Milovanović (nastavni centar „Informatika“), Miloš Arsić (Fakultet za mendžment Sremski Karlovci – studijski program Menadžment u informacionim tehnologijama), Zorica Nikolić Stoilković (Narodni univerzitet Niš), Katarina Kosmina (UNDP), Jelena Jevrić, Boban Pavlović i Rastko Vujašković (internacionalna inženjerska kompanija „Umlaut“). Učesnici su za kraj imali priliku da čuju iskustva dvojice mladih Roma – od kojih jedan trenutno radi na unapređivanju svojih znanja i veština kroz neformalno obrazovanje i IT obuke; a drugi je završio osnovne studije na Elektronskom fakultetu u Nišu i trenutno je uspešno angažovan u IT sektoru. Kao dva primera dobre prakse, njih dvojica su dodatno motivisali učesnike i učesnice u tome da kontinuirano rade na sebi, da ne odustaju, već da nastave da se bave onim što vole iako to zahteva mnogo napornog rada.

Svi učesnici i učesnice su pokazali interesovanje za pohađanje dodatnih obuka, kako bi postali kompetetivniji i zapošljiviji u IT sektoru. Stoga se većina njihovih pitanja upućenih predstavnicima IT kompanija i obrazovnih institucija odnosila na IT obuke i prilike za stažiranje. Radionica „Upoznajte IT sektor“ se pokazala kao izvanredna prilika koja doprinosi usmeravanju interesovanja mladih Roma prema profitabilnijim profesijama koje su više cenjene u društvu.

Naši donatori