IMG_5152

Novi seminar o zapošljavanju dokazao pozitivne efekte strukturalne podrške mladim Romima

Seminar o pospešivanju zapošljivosti mladih Romkinja i Roma održan je drugi put u organizaciji Fondacije za obrazovanje Roma. Učesnici iz svih krajeva zemlje okupili su se u Zrenjaninu, kako bi saznali nove informacije o mogućnostima zapošljavanja i stekli veštine koje će ih bolje plasirati na tržištu rada.

Predavači su i ovog puta bili predusretljivi i spremni da razgovaraju o brojnim temama na temu poboljšanja zapošljivosti mladih Roma, ali i da odgovore na mnogobrojna pitanja pripradnika romske nacionalne manjine kojima je probijanje na tržištu rada otežano.

Ljubica Nikolić Verikios, direktorka Centra za socijalni rad u Senti i Monika Fodor, bivša korisnica FOR programa, sada zaposlena u Centru za socijalni rad, Senta

Tako je Ljubica Nikolić Verikios, direktorka Centra za socijalni rad u Senti prikazala divne primere kako jedna opština aktivno radi i pomaže romskom stanovništvu u svim sferama, dok je tu priču potkrepila i bivša korisnica stipendije Fondacije za obrazovanje Roma Monika Fodor, koja se dokazala kao vredan i požrtvovan saradnik Centra za socijalni rad i u toj ustanovi konačno dobila i zaposlenje.

Seminar su obeležile važne teme o samom tržištu rada i najnovije informacije u sferi ogalašavanja slobodnih radnih pozicija, ali i o promenama usled pandemije virusa COVID-19, o kojima su govorili predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu Darko Marjanović, kao i predstavnik kompanije Infostud Marko Vučetić. Oni su, kroz praktične savete ali i prigodne materijale, motivisali kandidate da ulažu u svoja znanja i prilagođavaju ih shodno potrebama tržišta rada.

Ipak, najaktivnije sesije, koje postaju glavno obeležje seminara u organizaciji Fondacije za obrazovanje Roma, bile su one koje uključuju sve učesnike, kroz aktivne diskusije i grupni rad. Učesnici su pokazali veliko interesovanje da zajedničkim radom dođu do odgovora na najčešća pitanja koje se javljaju prilikom procesa zapošljavanja, ali i debatuju o dobrim i lošim praksama prilikom konkurisanja.

 

Aleksandar Jovanović, saradnik za zapošljavanje Fondacije za obrazovanje Roma, ističe da se upravo na ovom seminaru pokazalo višegodišnje ulaganje Fondacije za obrazovanje Roma u kandidate i korisnike programa.

– Na ovom seminaru se videla strukturalna podrška koju pruža Fondacija za obrazovanje Roma, ne samo putem ovog programa pospešivanja zapošljivosti, nego i kroz sve druge programa koje je FOR implementirao prethodnih godina. Ulagali smo u naše kandidate još od srednje škole do završetka fakulteta, a kada su završili visoko obrazovanje dobar deo njih se i zaposlio u struci. Ovo je jasan primer kako ta sistemska i sveobuhvatna podrška koju Fondacija pruža mladim Romima ima efekta i odličnih rezultata – zaključio je Jovanović.

Marica i Nebojša Kanurić, učesnici seminara i korisnici REF-ovih programa

Nebojša Kanurić, jedan od učesnika seminara i korisnik programa Fondacije za obrazovanje Roma, ocenjuje da je seminar bio vrlo konstruktivnog karaktera, lepo osmišljen i prijatan za rad.

– Najviše mi se dopala sama ideja seminara da okupi ljude koji su korisnici REF-a, iz raznih strukovnih oblasti i različitog podneblja, gde smo mogli međusobno da razmenimo iskustva i utiske o obukama koje smo prošli, različitim tržištima rada. U vremenu kada svi negde žure, za novcem, vrlo je teško ljudima skrenuti pažnju na važnost ovakvih dešavanja. Najbolja preporuka jesu ustvari ostvareni ciljevi i uspešne obuke kojima se probijamo napred.

Projekat „Pospešivanje zapošljivosti mladih Romkinja i Roma“ obuhvata niz aktivnosti kao što su omogućavanje pohađanja stručnih obuka i sticanje sertifikata, dodatno školovanje (dokvalifikacija ili prekvalifikacija), stipendijska i mentorska podrška tokom pohađanja srednjih stručnih škola, kao i omogućavanje plaćene stručne prakse u javnom ili privatnom sektoru, u skladu kvalifikacijama i interesovanjima učesnika programa. 

Od početka implementacije ovog projekta Fondacija za obrazovanje Roma je omogućila da se realizuje čak 409 stručnih obuka, i to za 528 korisnika programa, dok je 175 mladih Romkinja i Roma obavilo staž kod 62 poslodavca iz javnog i privatnog sektora. 

Projekat se sprovodi uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *