skola

Važne informacije za učenike i učenice osmog razreda

Učenike i učenice osmog razreda u narednim danima očekuje niz obaveza koje se tiču polaganja mature i upisivanja željenje srednje škole.

Naime, 1. i 2. juna se održava još jedno probno polaganje mature. U ponedeljak 1. juna, učenici i učenice osmog razreda u svojim osnovnim školama preuzimaju test iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test, a zatim ih rešavaju kod kuće. Sutradan, u utorak 2. juna učenici urađene testove vraćaju, i istog dana, u školi, rešavaju test iz matematike. Na ovom probnom završnom ispitu, učenici/e i nastavnici, praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni test verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, tokom i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).

Zvanično polaganje mature, zakazano je za 17, 18. i 19. jun. Učenici i učenice osmog razreda završni ispit polažu u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa:

  • srpski/maternji jezik – 17. juna od 9 do 11 časova
  • matematika – 18. juna od 9 do 11 časova
  • kombinovani test 19. juna od 9 do 11 časova

Na osnovu ostvarenog uspeha na završnom ispitu učenik/ca može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Učenici osmog razreda će privremene rezultate završnog ispita saznati u utorak, 23. juna do 8 časova. Žalbe na rezultate završnog ispita učenici će moći da podnesu istog dana od 8 do 15 časova. Prijem i odgovore na žalbe učenici će dobiti 24. juna od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do 8 časova.

Učenici i učenice liste želja podnose u svojim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene 4. jula, kada će učenici/e moći da provere njihovu tačnost. Objavljivanje zvanične liste želja biće 5. jula do 12 časova.

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima i po smerovima gimnazija objaviće osnovna škola 7. jula, a učenici i učenice obavljaju upis 8. i 9. jula od 8.00 do 15.00 časova.

 

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu možete pogledati na sledećem linku:

http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/2020-KONKURS-ZA-UPIS-U-SREDNJU-SKOLU-25-05-20-1.pdf

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *