01. septembra, 2021

Dodeljeni sertifikati polaznicima kurseva stranih jezika

Dodeljeni sertifikati polaznicima kurseva stranih jezika

Mladim ljudima romske nacionalnosti, koji su u prethodna tri i po meseca učili strane jezike, juče su, u prostorijama Fondacije za obrazovanje Roma, dodeljeni sertifikati o položenim ispitima na kursevima nemačkog i engleskog jezika.

Kursevi stranog jezika su deo projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Romkinja i Roma”, koji ima za cilj stvaranje uslova u kojima Romkinje i Romi imaju pristup kvalitetnom obrazovanju, ali i efikasniji pristup tržištu rada i, samim tim, veće mogućnosti pri zapošljavanju.

Polaznike kurseva, koje je finansirala Fondacija za obrazovanje Roma, pozdravili su Adi Sinani, rukovodilac programa „Pospešivanje zapošljivosti mladih Romkinja i Roma”, Ivana Đurić, koordinatorka kurseva u školi „Eurotranslate”, kao i Miloš Turinski, PR menadžer Infostud grupe. Oni su čestitali svim kandidatima i pohvalili njihovu želju za radom i novim saznanjima, kao i njihovu istrajnost, entuzijazam, aktivnost na časovima i sveukupno angažovanje. Istakli su značaj poznavanja i korišćenja stranog jezika kao vrlo važne stavke u radnoj biografiji koji svaki kandidat treba da ima prilikom zapošljavanja i pozvali korisnike da razvijaju svoje veštine, ulažu u seb, jer je to najlakši put do pronalaska posla.

 

 

Dodela sertifikata bila je u vedrom tonu, jer su profesorke za svakog polaznika imale šaljiv komentar i utisak, dok su sami polaznici izrazili mnogo reči hvale, kako za profesorke i sam „Eurotranslate”, tako i za Fondaciju za obrazovanje Roma.

Alen Petrović sa ove dodele sertifikata nosi pozitivne utiske i ističe značaj ovakvih prilika za razmenu iskustava.

– Drago mi je što smo imali prilike da se malo bliže upoznamo sa radom Fondacije za obrazovanje Roma i upoznamo neke od članova ovog tima. Posebno mi je drago jer sam imao priliku da  uživo upoznam ostale polaznike kurseva nemačkog i engleskog jezika. Meni je posebno značajno što smo imali prilike da razmenimo naša iskustva u vezi studija na različitim fakultetima u Srbiji, ali takođe i o vannastavnim aktivnostima usmerenim ka pružanju podrške mladim Romima i Romkinjama u savladavanju eventualnih barijera na njihovom putu ka obrazovanju i boljoj budućnosti. Ovakva okupljanja predstavljaju jedinstvenu priliku za upoznavanje i ostvarivanje kontakta mladih Roma i Romkinja iz različitih delova Srbije, tako da se ja nadam da će ih biti još više u budućnosti. Sve pohvale za organizatore i rukovodioce projekta „Pospešivanja zapošljivosti mladih Roma”, naglašava on i dodaje da mu je učenje stranog jezika značajno iz više razloga.

– Pre svega, u profesionalnom smislu, poznavanje stranih jezika predstavlja jednu od glavnih prednosti prilikom zapošljavanja, a takođe pruža mogućnosti profesionalnog usavršavanja u inostranstvu. Za mene kao budućeg zdravstvenog profesionalca  je posebno bitno praćenje najnovijih naučnih saznanja u oblasti medicine i farmacije sa dostupnih naučnih radova i literature pisane na stranom jeziku. Poznavanje stranog jezika olakšava i sticanje novih poznanstava i prijatelja širom sveta i pruža mogućnost otkrivanja novih mogućnosti.

 

Anabela Saćipović kaže da joj je jako drago što je imala priliku da usavrši znanje nemačkog jezika i veruje da će nastaviti da usavršava ovaj jezik.

– Kursevi stranih jezika su skupi i bez pomoći REF-a to ne bih mogla sama da priuštim. Na ovaj način ću upotpuniti svoj CV i nadam se doći lakše do zaposlenja, kaže Anabela.

Nakon dodele sertifikata, svi okupljeni su imali priliku da obiđu i Evropski institut za kulturu i umetnost Roma, a kroz postavku ih je proveo Bratislav Mitrović, menadžer kancelarije ERIAC-a, koji je i sam svojevremeno bio korisnik programa zapošljavanja Fondacije za obrazovanje Roma. Tako su polaznici kurseva imali priliku da iz prve ruke saznaju nove činjenice o kulturi i umetnosti romske nacionalne manjine i da se upoznaju sa pričama iz istorije svog naroda.

Projekat usavršavanja i zapošljavanja čini jednu od tri komponente programa „Pospešivanja zapošljivosti mladih Roma i Romkinja”, uz projekat srednjoškolskog stipendijskog i mentorskog programa i projekat reintegracije Roma povratnika.

Tokom dve faze projekta „Pospešivanja zapošljivosti mladih Romkinja i Roma” Fondacija za obrazovanje Roma omogućila čak 409 stručnih obuka, i to za 528 korisnika. Pored toga, korisnici programa Fondacije za obrazovanje Roma su obavili ukupno 175 pripravnička stažiranja, kod 62 poslodavca, dok je kurseve stranih jezika uspešno završilo 43 polaznika.

Projekat se sprovodi uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW, u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Naši donatori