23. septembra, 2021

Letnja škola gejminga iznedrila nove programere video igrica: „Svet je njihovo igralište”

Letnja škola gejminga iznedrila nove programere video igrica: „Svet je njihovo igralište”

Letnja škola gejminga, kao potpuno nova mogućnost sticanje dodatnih veština u okviru programa „Pospešivanja zapošljivosti mladih Romkinja i Roma”, uspešno je realizovana tokom prethodnih mesec dana. Desetoro mladih Roma vredno je učilo programiranje video igrica, kako bi i oni mogli da odgovore na rastuće potrebe IT industrije.

Ideja za pokretanje ove obuke nastala je tako što je Fondacija za obrazovanje Roma (FOR) pratila potrebe korisnika programa, kao i njihove želje i naklonosti. S obzirom na to da je bilo primetno da su pojedini korisnici naprednog nivoa i da njihove potrebe nisu zadovoljavali programi obuka i dokvalifikacija koje je FOR nudio do sada, pokrenuta je inicijativa da se oformi i obuka koja će biti od koristi korisnicima naprednog IT znanja.

Tako je poziv za prijavljivanje u ovu školu objavljen početkom leta, a veliko interesovanje je pokazalo da je ovaj kurs još jedan dobar pravac za koji se FOR odlučio, jer umnogome unapređuje položaj mladih Roma na tržištu rada, priča Fatima Kamberović, službenica za zapošljavanje Fondacije za obrazovanje Roma.

– Osnovni cilj organizovanja letnje škole gejminga je predstavljanje IT sektora mladim Romima na zanimljiv način, način koji  im je blizak i u skladu sa njihovim interesovanjima. Učesnici su birani preko svojih mentora u srednjim školama, ali i samostalnim prijavljivanjem na poziv objavljen putem FOR-ovih komunikacionih kanala – objašnjava Fatima. Letnju školu gejminga za FOR je organizovao IT centar „Solution” iz Niša, nastavnim modulima koji prate standarde gejming industrije i savremene informatičke tehnologije, objašnjava Branko Krsmanović, vođa projekta i predstavnik „Solution-a”.

– Polaznici su učili modeliranje u jednom programu koji je vezan za pravljenje igrica, a koji je, smatrali smo, najprijemčiviji za početnike. Većina učesnika generalno nije imala iskustva u oblasti gejminga, ali tako smo i napravili program na početku – da svako, sa nekim osnovnim znanjem rada na računaru može da se priključi kursu. Ovaj pilot projekat imao je za cilj da se mlada romska populacija edukuje u kontekstu proizvodnje i pravljenja video igara i da sutradan uspe da sa lakoćom pronađe zaposlenje i angažman u IT gejming kompanijama u Srbiji, ali generalno da mogu da budu dovoljno inspirisani i dovoljno opskrbljeni znanjem da započnu i naprave svoju sopstvenu igricu – priča Branko.

On naglašava da IT kompanijama nije važno iz koje grupacije dolaze kandidati, ukoliko pokažu određeno znanje koje je njima neophodno za taj rad.

– Gejming industrija, kao i generalno IT industrija, trenutno je jako razvijena u Srbiji, i ono što je jedan od nedostataka, što smo negde na početku projekta i primetili, jeste nedostatak kadrova. Znači, ovde nije pitanje ko je koje nacionalnosti, nego je bitnije da li znaš da radiš posao ili ne. Ovakvi poslovi se dosta u poslednje vreme rade onlajn, smatramo da perspektiva naših učesnika kursa nije samo zaposlenje u nekoj IT kompaniji u Srbiji, Nišu, Beogradu, Subotici, nego da je svet njihovo igralište i da lako mogu da nađu posao bilo gde. Nema ovde nikakvih preduslova za razmišljanje da li je neko pripadnik jedne društvene grupe ili druge. Znanje je presudno i to je ono na čemu mi hoćemo da radimo – zaključuje Branko.

Jedan od najrevnosnijih učesnika bio je Amir Hajra, koji je pokazao ozbiljan potencijal i za koga, kako tvrdi Branko, veoma lako već sada može da se obezbedi zaposlenje. Amir kaže da mu se škola dopala i da mu je pomogla da nauči neke nove stvari.

– Učili smo sve osnovne elemente razvoja video igre, a kao program za razvoj koristili smo “unreal engine”. Ovo znanje mi znači najviše što ću početi da radim na sebi još više, podstaklo me je da naučim neke nove stvari. Naučeno znanje ću probati da primenim u budućnosti, za par godina, kada budem došao do dovoljnog radnog iskustva. Prilika uvek postoji samo treba da se iskoristi – zaključuje Amir.

I Anđela Toskić, jedna od dve devojke koje su pohađale kurs, takođe nosi veoma pozitivne utiske o školi i naglašava da ne veruje da bi imala drugu priliku u životu da nauči programiranje video igrica.

– Postoje edukacije tog tipa, ali se plaćaju i skupe su. Ranije nisam razmišljala o gejming industriji. Sada mi je to sve novo i interesantno. Da nije bilo ove škole nikada ne bih razmišljala o pravljenju igrica. Sada sam na početku jedne nove veštine – kaže Anđela.

Dalji planovi za ovaj projekt su kreiranje održivog modela edukacije programera za unapred poznate poslodavce, odnosno plansko osposobljavanje kadrova u skladu sa potrebama tržišta u Srbiji. U tom smislu, planirano je i direktno upoznavanje novopečenih programera sa predstavnicima gejming kompanija u Srbiji.

Predstavljanje mladih programera, okrugli sto sa poslodavcima i dodela sertifikata polaznicima kursa biće održani onlajn, 28. septembra, u 12 sati. Putem ovog linka se možete uključiti u događaj i pružiti svoju podršku, ali i čuti korisne informacije o planiranju novih faza edukacije u oblasti IT sektora.

Projekat usavršavanja i zapošljavanja čini jednu od tri komponente programa „Pospešivanja zapošljivosti mladih Roma i Romkinja”, uz projekat srednjoškolskog stipendijskog i mentorskog programa i projekat reintegracije Roma povratnika.

Tokom dve faze projekta „Pospešivanja zapošljivosti mladih Romkinja i Roma” Fondacija za obrazovanje Roma omogućila čak 409 stručnih obuka, i to za 528 korisnika. Pored toga, korisnici programa Fondacije za obrazovanje Roma su obavili ukupno 175 pripravničkih stažiranja, kod 62 poslodavca, dok je kurseve stranih jezika uspešno završilo 43 polaznika.

Projekat se sprovodi uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW, u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Naši donatori