19. maj, 2023

Projekat „Romi, lica promene“ pokrenut je na Dan otpora Roma, 16 maja

Fondacija za obrazovanje Roma (FOR), Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAK) i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo (OSF), u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i sa kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti, 16. maja je organizovao međunarodni događaj Romi, lica promene.

Na događaju, koji je održan u prostorijama Fondacije za otvoreno društvo, govorila je Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, ambasadorka Švedske u Republici Srbiji, NJ.E. gđa Anika Ben David i g-din Čiprian Necula, predsednik Fonda za obrazovanje Roma.

„Danas obeležavamo Dan otpora Roma. Ovog posebnog dana pružamo romskoj zajednici iz regiona i šire (posebno mladoj generaciji) priliku da upoznaju deo naših brojnih istaknutih romskih ličnosti, hrabrih muškaraca i žena koji su dali ogroman doprinos romskom pokretu, u proteklih pola veka.

Romi, lica promene, je projekat Fondacije za obrazovanje Roma. Danas lansiramo knjigu i dokumentarni film posvećen desetorici romskih lidera. NJihove priče o događajima i izazovima sa kojima su se suočavali, kao i o načinima na koje su se borili za našu emancipaciju i ravnopravnost u društvu, trebalo bi da inspirišu i daju snagu novoj generaciji romskih lidera. Njihova je obaveza da nastave borbu za bolje uslove života i za jednak tretman romske zajednice u Evropi i u svetu. Iskreno se nadam da će ovaj projekat i njegovi proizvodi inspirisati mnoge mlade Rome da se organizuju i da se uključe u misiju prethodne generacije, koju danas predstavljamo” – Redžepali Čupi, ko-direktor Fondacije za obrazovanje Roma.

NJ.E. gđa Anika Ben David, ambasadorka jedne od najinkluzivnijih država u Evropi je istakla da istina i prikupljanje istorijskih podataka jesu važni za uspostavljanje sećanja na prošlost i stvaranje trajnog izveštaja o nasilju nad Romima. Takođe je naglasila da i danas, kao i svakog dana treba da govorimo o progonu romskih zajednica tokom Holokausta i da damo svoj doprinos u borbi protiv diskriminacije, kako protiv Roma, tako protiv bilo koje vrste diskriminacije. G-din Čiprian Necula, predsednik Fonda za obrazovanje Roma takođe je istakao značaj ovog datuma i potvrdio da je nasleđe predaka na današnjim Romskim liderima.

„Zaboravlja se na hrabrost onih Roma koji su imali smelosti da se suprotstave tadašnjem nacističkom režimu kako bi izbegli sigurnu smrt u logoru. To moramo da promenimo zajedno, obeležavajući ovako bitne datume kako bi i većinsko stanovništvo znalo istoriju Roma, a država još više dala na značaju ovim datumima“, rekla je Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog. „Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi i radiće na značaju smanjenja diskriminacije prema Romima i Romkinjama, na narativu o istoriji i kulturi Roma na našim prostorima i njihovom doprinosu kulturnom stvaralaštvu u Republici Srbiji, ukazujući na značaj i doprinos romske populacije našoj državi, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke“, zaključila je Mitić.

16 maja su se pridružili i neki istaknuti saradnici projekta Romi, lica promene: Sevdija Demirova Abdulova (Severna Makedonija), Vasile Jonesku (Rumunija), Vaska Bajramovska Mustafa (Severna Makedonija), član porodice Bajrama Halitija (Srbija) i Rajka Đurić (Srbija), Vasil Čaprazov (Bugarska), Marsel Kurtijad (Albanija/Francuska) koje su predstavljali George Sarau (Rumunija) i Ljatif Demir (Severna Makedonija).

Kroz ova dva obrazovna i kulturna primera (knjiga i dokumentarni film), Fondacija za obrazovanje Roma ima za cilj da posebno istakne aktivnost onih koji su dali svoj veliki doprinos romskom pokretu u zemljama kao što su Albanija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Velika Britanija, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija i Srbiji. „Naoružani“ moćnim alatom obrazovanja i podstaknuti nepokolebivom voljom da utru put ka boljoj budućnosti za svoju braću i sestre, ovi aktivisti su, kroz svoj otpor, postali romska lica promene. Na posebnoj ceremoniji je odata čast njihovim aktivnostima i dodeljene su im nagrade koju su dizajnirali romski umetnici Sead Kazandžiu (Albanija) i Zoran Tairović (Srbija). U znak zahvalnosti koja simbolizuje rast nove generacije romskih lidera.

Projekat Romi, lica promene, finansirala je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Naši donatori