Glavna-min-1

Studijska poseta

Studijska poseta u kojoj su učestvovali predstavnici REF kancelarija iz Mađarske, Slovačke i Rumunije održana je od 10. do 14. decembra. Povod studijske posete je bila razmena iskustava u okviru programa Velux II koji REF sprovodi u Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji i programa Pospešivanje zapošljivosti Roma koji sprovodi REF Srbija.
Tokom 10. i 11. decembra, kolege su učestvovale u Treningu za trenere – Modul 1, Modul 2 i Modul 3. Teme sesija tokom treninga su bile Mentorski koncept, Mentorski proces, Mentorska praksa i Mentorstvo – zapošljavanje stipendista.
Nakon dvodnevnog treninga, terenske posete su organizovane 12. i 13. decembra.
REF projektni tim je zajedno sa kolegama iz Slovačke, Rumunije i Mađarske, posetio kompaniju Aster Textile u Nišu, gde su se sastali sa menadžmentom i zaposlenima. Takođe, organizovan je i sastanak sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija iz Niša, Zaječara, Pirota, Kamenice, Lebana i Leskovca. Romski preduzetnici iz Bujanovca i Preševa su posećeni 13. decembra.
Tokom ove studijske posete, kolege iz Slovačke, Rumunije i Mađarske su imale priliku da saznaju više o načinima za motivisanje mladih Roma da učestvuju u projektnim aktivnostima. Stoga mogu da primene modele za mobilizaciju romske zajednice, koji su korišćeni u okviru projekta „Unapređivanje mogućnosti za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegraciju povratnika“. Pored toga, iz razgovora sa stažistima su mogli da vide na koji način je učešće mladih Roma u projektnim aktivnostima doprinelo povećanju njihove zapošljivosti, posebno imajući u vidu da je kompanija Aster Textile zaposlila veliki broj mladih Roma nakon završenog stažiranja.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *